loading...
Kleinmeubelen gemaakt van Scrapwood

Kleinmeubelen gemaakt van scrapwood

In onze winkel hebben wij diverse kleinmeubelen van scrapwood die onder fairtrade omstandigheden worden gemaakt door ambachtslieden uit Jodhpur in het noorden India. De scrapwood collectie wordt gemaakt van gerecycled hout. Omdat er voor deze meubels geen bomen zijn gekapt, is deze collectie bovendien duurzaam.

De term “scrapwood” betekent eigenlijk sloophout. De combinatie van verschillende kleuren en maten in één meubelstuk of accessoire verwerkt geeft een prachtig en sfeervol resultaat. De medewerkers in Jodhpur zijn hier dagelijks mee bezig elke keer weer een ander, uniek stuk in elkaar te zetten. De importeur ziet er op toe dat alle werkzaamheden veilig en nauwkeurig worden uitgevoerd en alles volgens de Fair Trade principes. Deze scrapwood collectie is uniek omdat het als één van de weinige is die Fair Trade gecertificeerd is.

Hieronder een paar voorbeelden.

scrapwood voorbeelden

 

Fietsjes van recycled materiaal

Fietsjes van recycled metaal

Deze kleurrijke, decoratieve fietsmodellen worden gemaakt in Madagaskar. Zij worden gemaakt uit recycled blik zoals frisdrankblikjes, olievaten en spuitbussen.

Zorgvuldig worden de meest kleurrijke stukken uitgekozen om met een mal de figuren in te krassen. Scherpe kantjes worden afgeknipt en omgeslagen. Om de verf niet te beschadigen worden de onderdelen met een houten hamer in de juiste vorm geslagen. De losse onderdelen worden aan elkaar gesoldeerd.

prod Fietsjes01

Madagaskar ligt ten oosten van Mozambique in de Indische Oceaan, is ongeveer zo groot als Frankrijk en België samen en telt ruim 15,5 miljoen inwoners. De meesten van hen stammen af van de volken die zich zo’n 2000 jaar geleden uit Indonesië en Maleisië op het eiland vestigden. Van de hoofdstad Antananarivo zullen niet veel mensen hebben gehoord. Madagaskar was tot 1960 een Franse kolonie en is sinds die tijd een republiek.

Hoewel het onderwijs er gratis is, maakt 1/3 van de kinderen de basisschool niet af en van het 2/3 deel dat overblijft, voltooit slechts 10 % het voortgezet onderwijs. De schooluitval is zo groot, doordat de kinderen al vroeg worden ingeschakeld om mee te werken. Het analfabetisme is dan ook hoog en betreft ongeveer  60 % van de bevolking. Kinderen zijn de oudedagsvoorziening voor hun ouders, vandaar dat het geboortecijfer er hoog ligt. De levensverwachting daarentegen bedraagt voor mannen slechts 52 en voor vrouwen 55 jaar. Madagaskar is dan ook één van de armste landen ter wereld, 72% van de bewoners leeft onder de armoedegrens!

prod Fietsjes03 prod Fietsjes04