loading...
Tunesisch aardewerk

Tunesisch aardewerk

Pottenbakkers & aardewerk uit Tunesië

Pottenbakken is een heel traditioneel ambacht, waarvan de kennis binnen de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is een ambacht waaraan de hele familie meewerkt. De werkplaatsen zijn dus ook in en bij hun woonvertrekken. Bij de Artisinat pottenbakkers zijn alle producten met de hand gemaakt. Ook het klei mengen en het glazuur aanmaken gaat handmatig. Basisvormen worden met de hand in mallen gevormd. Het aanzetten van oren en tuiten, de versieringen en dergelijke wordt allemaal met de hand gedaan. Het Artisinat leerde hoe te stoken met gas- of elektrische oven, dit is specialistenwerk. Verder werd onderwezen hoe te werken met de gekleurde glazuren, hoe te decoreren. Vooral vrouwen blijken geschikt voor dit fijnere, nauwkeurig schilderwerk.

TunesischAardewerk01

Artisinat pottenbakkerij contra Industriële pottenbakkerij

De pottenbakkers ontwikkelen steeds nieuwe vormen en decoratiemotieven, de industrie kopieert dit op grote schaal met hun massaproductie. De industrie met hun ruimere financiële middelen en veel grotere productie beheersen letterlijk en figuurlijk de markten. De Artisinat pottenbakkers kunnen hier nauwelijks tegenop.

In dit land met heel veel werkeloosheid, is scholing voor grote groepen nog steeds onbereikbaar, kost geld in plaats van een stuiver te verdienen. Er is leerplicht, maar velen hebben daarom maar een paar jaar onderwijs kunnen volgen.
En er zijn altijd ook mensen die niet kunnen leren. Het ambachtswerk is een omvangrijk vangnet voor deze niet- of laaggeschoolden. De Artisinat pottenbakkers leiden nu zelf ook op, bijvoorbeeld: aan vooral veel vrouwen wordt geleerd hoe te decoreren.

Onder de pottenbakkers zijn voortreffelijke vaklui, zij maken hun producten met het persoonlijk karakter van eerlijk handwerk en authentieke decoraties en betaalbare prijzen.

De Artisinat pottenbakker Jalel

Jalel is de zoon van een familie die al generaties lang pottenbakken.
Zoals zoveel pottenbakkers in deze regio zijn ze oorspronkelijk afkomstig van Djerba. Ze zijn naar deze regio gegaan omdat de klei hier wel geschikt is voor fijn aardewerk als serviesgoed, en wel geschikt is om te stoken in gas of elektrische ovens, vooral voor het glazuren van belang.

De familie: (groot-)ouders en zonen met hun vrouwen en kinderen wonen vlak bij elkaar in de buurt, heel gebruikelijk in Tunesië. De werkplaatsen van de pottenbakkerij zijn ook in deze huizen.

Zo gaat het pottenbakproces in zijn werk

1. Klei delven: Het bereiden van de klei gebeurt op een andere locatie. Dit mijnen en bereiden van de klei wordt beschouwd als het laagste proces, een handwerk voor diegenen die echt niets kunnen leren, de geestelijk wat achtergebleven mensen vinden hier toch nog werk.

2. Vormen: Het vormen in mallen vindt plaats op tal van locaties. Kleine werkplaatsjes zijn er overal verspreid in het dorp.

3. Drogen: Als de klei leerhard is, worden de oren, tuiten etc. aangezet, en het met motieven opensnijden als versiering van bv. lampen. Dit gebeurt ook allemaal in de kleine werkplaatsjes, De mensen, vaak ook vrouwen, kunnen zelf zeggen hoeveel stuks ze in een bepaalde week kunnen maken. Het aardewerk wordt bij ze thuisgebracht en weer opgehaald. Het is allemaal heel kleinschalig, het kan ook om maar een paar stuks gaan!

4. Oven: Alles wordt weer opgehaald en te drogen gezet. Bij de familiepottenbakkerij Jalel werkt een ovenstoker in vaste dienst, hij wordt beschouwd als lid van de familie. Deze man heeft als analfabete 12-jarige bij het Artisinat een opleiding tot ovenstoker gevolgd, daar deze baan mee gekregen, kon daardoor trouwen, en is nu in staat om voor zijn vrouw en kinderen te zorgen. Een echte successtory! Bij Jalel wordt het aardewerk gestookt in een gasoven.

5. Het decoreren: Na de eerste keer stoken wordt het aardewerk met verschillende kleuren glazuur beschilderd. TunesischAardewerk02Dit beschilderen staat in hoog aanzien, veel familieleden beheersen deze techniek, want de kinderen leren dit van jongs af aan spelenderwijs. Daarnaast leidt Jalel mensen op in de werkplaats van hun pottenbakkerij. Vooral vrouwen blijken geschikt voor dit werk, meer geduld en fijnere motoriek. Zij werken in de pottenbakkerij tot ze trouwen. Daarna kunnen zij hun werk thuis voortzetten, het aardewerk wordt bij hen gebracht en weer opgehaald. Ze bepalen zelf hoeveel stuks ze, per week, kunnen beschilderen. De vrouwen blijken over het algemeen veel betrouwbaarder dan de mannen met hun toezeggingen hoeveel ze zullen produceren! Zo is deze opleiding van glazuurdecoratie voor hen een vak waar ze hun hele leven nog wat geld mee kunnen verdienen. Van groot belang in dit land waar werkeloosheid heel hoog is. Waar alleen de familie het sociale en financiële vangnet is.

6. Nogmaals oven: Over gedecoreerde aardewerk wordt een laag transparante glazuur aangebracht in de werkplaats. Daarna wordt alles een tweede keer gestookt. Bij Jalel weer in een gasoven.

7. Inpakken en verschepen: Dan is het aardewerk klaar voor de verkoop. Veel families zijn zo betrokken bij en afhankelijk van dit Artisinat pottenbakken van de familie Jalel!

Mexicaans aardewerk

Handbeschilderde keramiek uit Mexico

MexicaansAardewerkFraaie - met de hand beschilderde - potten, schalen  en decoratieve objecten uit Mexico. Gemaakt volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen het met een eigen ontwerp waardoor geen schaal of pot hetzelfde is. Die oude traditie maakt sterke producten: ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen.

Het basismateriaal van de bloempotten is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten als kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden ze gebakken. Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voor fellere kleuren – afkomstig van de groothandel – zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag. 

Techniek
De techniek die ruim 500 jaar in Mexico wordt toegepast, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noordafrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die het op hun beurt in de 15e en 16e eeuw mee naar Latijns-Amerika namen. Hoewel de modellen, designs en kleurencombinaties in de loop der eeuwen veelvuldig zijn veranderd, is de relatie met Marokkaans aardewerk nog steeds herkenbaar.

MexicaansAardewerk4

Werkgelegenheid
Een groot familiebedrijf maakt de potten. De  werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind – het kan er enorm hard waaien! Maria Isabel richtte het bedrijf 12 jaar geleden op. Zij maakt de designs en stelt de kleurencombinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen. Wat overigens ook belangrijk is om te weten: een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien.

Tajines

Tajines

Sinds eeuwen wordt er gekookt in deze kleipotten, afkomstig uit Noord Afrika. Klei houdt de warmte goed vast en verwarmt gelijkmatig.

Pottenbakkers uit Tunesië maken deze tajines nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de tajines stuk voor stuk, ook met de hand. Dat maakt de tajines net allemaal een tikkeltje anders waardoor het servies een persoonlijk karakter krijgt. Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. In Tunesië heerst grote werkeloosheid en nog steeds hebben veel mensen geen scholing gehad. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke manier om toch een inkomen te verdienen.

prod Tajine01

Gebruiksaanwijzingen:

Vóór het eerste gebruik 24 uur in water laten weken. Gebruik je de tajine niet vaak, dan een uur voor gebruik laten weken. Ongeglazuurde tajines moeten voor het eerste gebruik aan de binnenkant flink ingesmeerd worden met olie en verwarmd worden. Een tajine is om langzaam te stoven; vlees e.d. moet van te voren in een pan bruin gebakken worden.

De tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken, daarom:

  • In de warme tajine geen koude ingrediënten of vloeistoffen toevoegen.
  • En in een koude tajine geen warme ingrediënten of vloeistoffen toevoegen.
  • De tajine met inhoud in de oven langzaam verwarmen. De oven niet voorverwarmen.
  • De tajine met inhoud op gas langzaam verwarmen.
  • De warme tajine nooit op een koude ondergrond plaatsen.
  • Gebruik bij gas altijd een degelijke (dubbelwandige) vlamverdeler.